In cei aproape 9 ani de practica terapeutica, am avut ocazia sa folosesc multe tehnici si sa caut si sa rafinez un stil propriu de lucru. Din experienta pe care am acumulat-o lucrand cu oameni din culturi diverse, din paturi sociale diferite de genuri si culori diferite a fost ca umorul este un limbaj global. Umorul depaseste granitele cu usurinta, creeaza conexiune, incredere si aduce in cadrul spatiului terapeutic linistea si destinderea necesare unei terapii reusite. As indrazni sa spun ca umorul reprezinta nu doar un factor esential in cadrul relatiei terapeutice, ci reprezinta o terapie in sine. Din punct de vedere al medicinei, stiintei si psihologiei, umorul are o lista intreaga de beneficii demonstrate, multe dintre acestea putand fi identificate usor si prin experientele proprii.
Si ca sa nu trecem neobservate nici beneficiile stiintifice, nici pe cele laice, lumesti, va prezint o scurta trecere in revista a acestora.
Are efect antidepresiv, un studio din Coreea realizat pe un numar de patruzeci si ceva de pacienti care a constat in niste sedinte de terapie prin ras, 40 de minute, de doua ori pe saptamana a aratat o scadere promitatoare a simptomatologiei depresive. In sedintele respective s-a cantat, s-au facut exercitii de streching, s-a dansat, s-au jucat jocuri si s-a mentinut o atmosfera pozitiva si incarcata de umor.
Imbunatateste respiratia, pe termen scurt ce e drept, cam cat ne tine rasul, contractiile musculare si respiratul cu putere sunt doua dintre conditiile care imbunatatesc respiratia. Mai mult decat atat se pare ca rasul are efect atat cardiovascular cat si la nivelul sanatatii plamanilor.
Umorul si rasul maresc coeziunea de grup, genereaza premizele unor noi prietenii si reprezinta un liant social extraordinar de util si puternic. Este un superglu al relatiilor interumane. De multe ori grupul pe care il alegem in liceu sau in facultate depinde inclusiv de cat de haiosi si bine dispusi sunt membrii grupului. Nu luati umorul in joaca poate fi extraordinar de util. Mie mi-a folosit incepand cu prieteniile, continuand cu practica privata si mergand pana la cele mai serioase intalniri de business. La cele din urma insa masura si timingul sunt esentiale, prea mult umor poate sa te faca sa pierzi din credibilitate, dar in dozele potrivite sparge tensiunea si monotonia discutiilor serioase.
Creste increderea prin faptul ca persoana din fata noastra ne devine mai draga, ea ne face sa ne simtim bine si acest lucru ne creste tonusul, starea de spirit, increderea in sine prin intermediul optimismului si implicit, daca este un umor cald si necontondent, adica nu ironic si intepator, ne va apropia de cel din fata noastra.
Reduce anxietatea, nimic nu ingenuncheaza teama decat o gluma buna, de asemenea stresul se spulbera in acelasi fel. Tin minte ca in anii facultatii, aveam un traseu inedit spre sediu plecand tocmai din RFG (Rahova Ferentari Giurgiului), din partea rau famata a Bucurestiilor si ajungand pana in centru. Era seara, dar nu era zi de scoala si ma pregateam sa plec spre oras, si in statia de masina se afla un barbat masiv, inalt, masliniu si cu o uitatura foarte agresiva, care ma privea fix. Eu am facut acelasi lucru, si am intrat in atitudinea de lupta, amenintator si agresiv la randu-mi. Conflictul era iminent, dar pur si simplu m-a pufnit rasul gandindu-ma pentru o secunda cat de penibili eram, cu atitudinea aceea de cartier, fara prea multa minte. Instantanea l-a pufnit rasul si pe el, ne-am amuzat copios, ne-am urcat in troleul 76 si ne-am vazut de drum.
Rasul ne ajuta sa secretam endorfine, dopamina, serotonina si oxitocina. Umorul si prin extensie rasul stimuleaza multiple sisteme psihologice care ajuta la scaderea hormonilor asociati stresului, cum ar fi epinefrina si cortisolul si creste in acelasi timp nivelul de dopamina si endorfina din corp. Ceea ce este foarte interesant este ca rasul pare a avea unul dintre cele mai complexe efecte asupra creierului uman. Nievlul de dopamina creste pe baza sistemului de recompensa pe care ni-l aduce starea de bine, hazul, haiul si rasul cu pofta. Nivelul de endorfine creste pe baza exercitiului fizic, caci sa razi nu este cel mai usor lucru din lume, pe fiecare minut de ras, studiile arata ca se consuma o calorie. Apoi exista studii care sugereaza ca prin sentimentul de conexiune, apropiere si apartenenta creste si nivelul oxitocinei, ceea ce face ca un efect pe care il putem obtine de obicei combinand mai multe activitati sa il reusim doar cu portie buna de ras.
Umorul imbunatateste sistemul imunitar datorita reactiilor chimice de mai sus. Sunt studii pe mame care au aratat ca umorul crestea capacitatea sistemului imunitar. De asemenea umorul anuleaza si inhiba reactille pe care gandurile negative le pornesc in mintea si corpul nostru. De aceea asocierea cu gandurile pozitive, speranta si bucuria ajuta la degajarea in corp a neuropeptidelor care ajuta in combaterea stresului si a unor boli.
Este demonstrat stiintific ca umorul scade nivelul perceput al durerii si suferintei, imbunatateste reactia organica in fata bolii. Si nu numai studiile arata asta, tin minte ca dintotdeauna am folosit umorul ca pe un instrument de detensionare si relaxare. Cand fratele meu a fost foarte bolnav cand eram mici, am reusit sa-l ajut sa-i fie mult mai bine doar cu umor din belsug, iar durerea perceputa sa scada vizibil, si somnul sa fie de calitate mai buna.
Psihoterapeutii nu dau sfaturi, dar aici regula nu se aplica, cautati sa radeti cu pofta si sa gasiti umor in tot si in toate, o sa va aduca numai beneficii si culori calde in viata!